Klimaat tools

Impact van klimaatrisico’s modelleren

Arcturus biedt op maat gemaakte modellen voor verzekeraars, die premiestelling mogelijk maken en inzicht verschaffen in catastroferisico’s. Zo hebben wij bijvoorbeeld modellen ontwikkeld om overstromings-, natuurbrand- en hagelrisico’s te kwantificeren. Onze aanpak combineert actuariële technieken voor het beoordelen van meteorologische risico’s met bewezen methoden voor het inschatten van schadekosten. Door risicoscores af te leiden en deze te koppelen aan objecten, kan vanuit duurzame productontwikkeling worden bijgedragen aan risicobewustwording bij polishouders en preventie van risico’s.

N

Green QRT tool

Sinds 2023 zijn er rapportageverplichtingen over klimaatrisico’s, ook voor verzekeraars. Op de balans zitten klimaatrisico’s aan beide kanten. Bij de verzekeringsverplichtingen: hoe klimaatgevoelig zijn de schadeverzekeringen? En bij de beleggingen: hoe gevoelig zijn ze voor klimaatwijziging? Dat is heel breed: van fysieke impact van een overstroming op onroerend goed, tot aan de impact van verwachte milieumaatregelen op de marktwaarde van aandelen in de energiesector.

Het kwantificeren van de klimaatrisico’s is niet eenvoudig. Daarom heeft Arcturus hiervoor een hulptool gemaakt, de Green QRT Tool. Voor elke beleggingscategorie, elk land, en elke sector zijn risicoscores voor fossiele brandstof, milieu, technologie en marktsentiment beschikbaar. Daarmee berekenen we een indicatie van de transitierisico’s in de beleggingen. Idem voor de schadeverzekeringen: per branche en per land wordt de klimaatgevoeligheid van de premies uitgeselecteerd.

De tool is heel handig voor de rapportages (QRT’s S.06.04 en S.14.02), en de uitkomsten vormen ook een goed startpunt voor verder onderzoek naar het eigen klimaatbeleid.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Arcturus-team. 

N

Overstromingsmodel

Wilt u de vertaalslag maken van klimaatscenario’s naar uw eigen verzekeringsportefeuille? Of wilt u zoeken naar effectieve herverzekeringsoplossingen of actief schadepreventieadvies aan polishouders? Daarvoor heeft Arcturus het Overstromingsmodel gebouwd, waarin inzichten uit de klimatologie worden toegepast in de risicomodellering.

Dit model gebruikt als input een klimaatscenario en gedetailleerde meteorologische data, en de detailgegevens van een verzekeringsportefeuille: objectkenmerken en verzekerde waardes per adres, gekoppeld aan een locatie in het landschap. Het model maakt twee stappen. Eerst wordt een gekozen klimaatscenario vertaald in een kans op wateroverlast op elke locatie in Nederland, door overloop van rivieren of hevige regenval. Hiervoor zijn voor de kansverdelingen langjarige datareeksen gebruikt van het KNMI, Rijkswaterstaat, de Waterschappen en de European Severe Weather Laboratory. Dit resulteert in kansen op overstroming en de maximale waterdiepte bij overstroming voor elk gebied van 25 m2. In de tweede stap wordt dan de impact doorgerekend op elk individuele verzekerde object. Afhankelijk van de verzekeringsdekking kan ook worden gedifferentieerd, bijvoorbeeld naar alleen regenval.

De doorrekening kan Arcturus voor u maken, voor impactanalyses in ORSA scenario’s, om risico’s in de verzekeringsportefeuille in kaart te brengen, en voor het nemen van maatregelen ter vergroting van de verzekerbaarheid.

Meer over het model leest u in het artikel ‘Inzicht in overstromingsrisico’.

Voor meer informatie, neem contact op met het Arcturus-team.

N

Hagelrisico tool

Arcturus heeft als duurzaamheidspartner een hagelmodel ontwikkeld, op basis van de European Severe Weather Database en lokale weerdiensten in Nederland, Duitsland en België. U kunt voor uw verzekeringsportefeuille de impact van klimaatscenario’s op verzekerde hagelschade laten doorrekenen.

Het model werkt in twee stappen. Eerst maakt het op basis van de data en gekozen klimaatscenario een kansverdeling voor toekomstige hagelbuien: frequentie, vorm en omvang, grootte van de hagelstenen (gerelateerd aan de temperatuur), voor elke regio in Nederland. Doordat ook de data van Duitsland en België wordt meegenomen, houdt het risicomodel ook rekening met events die net over de grens hebben plaatsgevonden en bijdragen aan het risicoprofiel van de grensregio’s. Als tweede stap wordt dan een verzekeringsportefeuille ingevoerd, met onder meer de gegevens over locaties, objectkenmerken en verzekerde waarden. Er worden simulaties gegenereerd, en per simulatie komt er een impact van schadelast voor elk verzekerd object uit. De totale resultaten leiden tot een kansverdeling voor de schadelast door hagel. Hiermee kan ook voor verschillende klimatologische scenario’s de schadelast van de huidige portefeuille in 2050 of 2100 worden gesimuleerd.

De doorrekening kan Arcturus voor u maken, om deze toe te passen in bijvoorbeeld impactanalyses in ORSA scenario’s (materialiteitsanalyses) of premiemodellen. Maar ook ten behoeve van preventieadvies aan polishouders. Door het palet aan modellering van natuurlijke catastroferisico’s die Arcturus biedt, helpen wij verzekeraars klimaatrisico’s beter onder controle te krijgen en daarmee op haar beurt klanten te helpen om risico’s in de toekomst betaalbaar te houden.

Voor meer informatie, neem contact op met het Arcturus-team. 

N

Natuurbrandrisico tool

Bij klimaatverandering zal naar verwachting ook in Nederland de frequentie van droog en warm weer toenemen, dus ook het risico van natuur- en bosbranden neemt toe. Het lijkt voor veel Nederlandse verzekeraars op dit moment nog geen groot klimaatrisico, maar door klimaatverandering gaat de impact van dit risico toenemen en tegelijk ook per regio sterk verschillen. De relevantie voor verzekeraars gaat daardoor sterk toenemen: grote verzekeringsrisico’s in bosrijk gebied kunnen de variabiliteit van de schadelast sterk doen toenemen.

Arcturus heeft daarom een natuurbrandrisicomodel ontwikkeld, met waarbij de kans op een natuurbrand en de omvang van het door bosbrand geraakte oppervlak gesimuleerd wordt voor elk natuurgebied in Nederland. Hiermee kunnen voor een verzekeringsportefeuille de risico’s in kaart worden gebracht.

Arcturus kan dit voor uw verzekeringsportefeuille doorrekenen. De uitkomsten van het model geven inzicht in de risico’s van de portefeuille, en deze kunt u ook toepassen in impactanalyses voor klimaatscenario’s in de ORSA. Hiermee voegt Arcturus een nieuw model toe aan het groeiend palet aan natuurlijke catastrofemodellen waarmee wij onze klanten ondersteunen.

Voor meer informatie, neem contact op met het Arcturus-team.  

Weten wat Arcturus voor u kan betekenen?

Wilt u meer weten over hoe dat werkt en wat wij als Arcturus kunnen betekenen voor uw bedrijf. Laat dan hier uw gegevens achter en wij nemen geheel vrijblijvend contact met u op  om uw mogelijkheden te bespreken.

Laat een bericht achter