Duurzaamheid & MVO

Arcturus is zich bewust van de toenemende vraag naar duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Met een rijke geschiedenis, een solide reputatie en een passie voor vooruitgang streven we ernaar om onze klanten in de financiële sector te voorzien van nauwkeurige en betrouwbare oplossingen. Onze diensten omvatten onder andere consultancy, softwareontwikkeling en uitbestedingsoplossingen om onze klanten te ontzorgen. Daarbij streven we ernaar om een rol te spelen in het bevorderen van duurzaamheidsprincipes binnen onze activiteiten en geboden oplossingen.

duurzaam

1.   Arcturus als betrouwbare partner bij het navigeren door de complexiteit van duurzaamheid

Onze bijdrage aan het thema duurzaamheid en klimaatverandering richt zich momenteel op het faciliteren van de dialoog hierover, waarbij grote en kleine verzekeraars met elkaar in gesprek gaan en we met elkaar verder komen. Daarnaast zetten we onze expertise in om technologie te ontwikkelen als een krachtig instrument om bedrijven met op maat gemaakte oplossingen te ondersteunen bij onder andere het uitvoeren van materialiteitsanalyses (welke impact heeft bijvoorbeeld klimaatverandering op welk onderdeel van uw portefeuille) en invulling van vereisten voor vanuit de regelgeving verplichte duurzaamheidsrapportages. We werken hierbij nauw samen met onze klanten om hun doelen te begrijpen en oplossingen te leveren die hen echt verder helpen.

Bij Arcturus hebben we een team van ervaren professionals die gedreven zijn om innovatie en verandering te stimuleren. We combineren deze expertise met creativiteit en analytisch denken om oplossingen te ontwerpen die de efficiëntie verbeteren, kosten verlagen en nieuwe mogelijkheden creëren voor onze klanten.

Als u op zoek bent naar een betrouwbare partner die uw organisatie kan helpen bij het navigeren door de complexiteit van duurzaamheid, dan bent u bij Arcturus aan het juiste adres. We zijn er trots op dat we klantgerichte oplossingen leveren van hoge kwaliteit en we kijken ernaar uit om samen met u te bouwen aan een succesvolle en duurzame toekomst.

2.   Ontdek wat Arcturus voor u kan doen om aan de aankomende rapportagestandaarden te kunnen voldoen

De invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is voor nagenoeg alle financiële instellingen een grote uitdaging. Daar waar grote financiële instellingen al over 2024 moeten gaan rapporteren dringt de tijd al. Ook kleine verzekeraars zullen nagenoeg allemaal onder een licht regime van de CSRD komen te vallen en moeten vanaf boekjaar 2026 gaan rapporteren.

De CSRD bevat allerlei vereisten om te beschrijven op welke manier de strategie van het bedrijf bijdraagt aan een duurzame samenleving op gebieden als klimaatverandering, milieu en biodiversiteit, maar ook of de eigen bedrijfsvoering wel bestand is tegen grote veranderingen op het gebied van klimaat en milieu. Hiervoor worden, naar verwachting in juni, KRI’s (Key Risk Indicators) gepubliceerd door de Europese Commissie. Arcturus volgt deze ontwikkelingen niet alleen op de voet, wij zijn ook actief bezig om compliance vereisten vanuit een operationeel perspectief te integreren. Hierdoor houden we alle nieuwe wetgeving voor u behapbaar, terwijl u er ook belangrijke informatie voor uw bedrijf uit kan halen.

Enkele voorbeelden van hoe Arcturus aankijkt tegen deze integratie:

  • De EU taxonomy for sustainability beschrijft wanneer een verzekeringsproduct “duurzaam” genoemd mag worden. Hieraan zit een groot aantal vereisten, waaronder dat klimaatrisico’s separaat geprijsd moeten zijn en dat er actieve informatie verstrekt wordt aan polishouders over risicopreventie. Het doel hiervan is het garanderen van de verzekerbaarheid van klimaatrisico’s. Arcturus heeft ervaring in het modelleren van kwantitatieve risicopreventiestrategieën én modelleert de belangrijkste opkomende klimaatrisico’s voor Nederland apart met de best beschikbare modellen. Denk hierbij onder meer aan hagel- en overstromingsrisico. Wanneer de verzekeringsproducten voldoen aan de vereisten in de EU taxonomy, dan kan een verzekeraar ook onder de CSRD rapporteren dat een groter aandeel van de premie aan de vereisten voldoet.
  • Binnen de Own Risk and Solvency Assessment (ORSA) moeten we gaan evalueren hoe klimaatrisico zich op de lange termijn gaat ontwikkelen voor de bedrijfsvoering van de verzekeraar onder verschillende opwarmingsscenario’s (materialiteitsanalyse). Dit dwingt verzekeraars na te denken over hun langetermijnstrategie. De kennis die we opdoen uit deze exercitie kunnen we ook direct inzetten voor rapportage onder de CSRD.
  • Onder meer de CO2-uitstoot van zowel de operationele werkzaamheden als van de verzekeringsportefeuille dienen inzichtelijk gemaakt worden. Hiervoor zijn nieuwe doorrekeningsmodellen nodig. Want welk deel van de CO2-uitstoot van polishouders dient te worden toegerekend aan een verzekeraar? Hiervoor zijn onder meer de methoden ontwikkeld door Partnership for Carbon Accounting Financials (PCAF). Als Arcturus hebben wij een app gemaakt om voor verschillende particuliere verzekeringsportefeuilles (o.a. motorrijtuigen en brand) een uitstootallocatie te kunnen maken. Deze methodiek kan eveneens eenvoudig worden toegepast op de eigen bedrijfsvoering van een verzekeraar, waardoor ook de directe CO2-uitstoot van broeikasgassen afkomstig van de eigen onderneming (scope 1 emissies) snel inzichtelijk zijn.

Met deze voorbeelden geven wij als Arcturus een inkijk in de manier waarop we de nieuwe wetgevingsstandaarden voor verzekeraars zo integraal mogelijk proberen aan te vliegen. Dit verhoogt de kwaliteit van onze dienstverlening en verlaagt voor u de kosten van de noodzakelijke duurzaamheidstransitie.

3.   Ontdek de kracht van Arcturus voor een efficiënte en kundige uitvoering van de materialiteitstoets met betrekking tot klimaatverandering

Als marktleider op het gebied van Solvency II tooling en het actuarieel functiehouderschap in Nederland, begrijpen wij als Arcturus het belang van het delen van onze kennis en tooling met alle verzekeraars.

Van verzekeraars wordt verwacht dat ze een rapportage opstellen over de impact van duurzaamheid en klimaatverandering op hun portefeuilles, als onderdeel van de ORSA (materialiteitstoets, zie bijvoorbeeld ook de DNB Gids voor de beheersing van klimaat- en milieurisico’s – Maart 2023). Deze rapportage moet de impact van verschillende opwarmingsscenario’s op de toekomstige bedrijfsvoering weergeven. Een cruciale uitdaging hierbij is de termijn waarop de projectie moet worden gedaan. Terwijl de meeste verzekeraars normaal gesproken 3 tot 5 jaar vooruitkijken met hun businessplan, wordt er nu van hen verwacht 15 tot 30 jaar vooruit te kijken. Dit vraagt om een compleet nieuwe benadering.

Bij Arcturus hebben we een integrale werkwijze ontwikkeld om aan deze uitdaging te voldoen. Met behulp van onze ORSA-tool kunnen we de Solvency II balans en de kapitaalvereisten maar liefst 20 jaar vooruit projecteren. Daarnaast beschikken we over ervaring op het gebied van veranderende risico’s, die mogelijk ontbreken in de standaard formule. Met deze expertise kunnen we op heldere wijze aantonen hoe duurzaamheid en klimaatverandering invloed zal hebben op uw verzekeringsbedrijf.

Door gebruik te maken van onze geavanceerde tooling en inzichten, kunt u uw lange termijnstrategie evalueren in een wereld die voortdurend verandert. Bovendien kunt u aantoonbaar maken dat de materialiteitsanalyses (welke impact heeft bijvoorbeeld klimaatverandering nu op welk onderdeel van uw portefeuille) adequaat is uitgevoerd aan de hand van de vereisten van DNB.

Kies voor Arcturus als uw partner in uw duurzaamheidsontwikkeling. Samen zorgen we ervoor dat u voorbereid bent op de uitdagingen van de toekomst en dat uw verzekeringsbedrijf succesvol blijft in een veranderende wereld. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij u kunnen ondersteunen.

4.   Optimaliseer uw risicobeheer met Arcturus overstromings- en hagelmodellering

Na de verwoestende overstromingen in Limburg (2021) en de grote hagelschade in Sommeren (2016), is het belangrijker dan ooit om deze risico’s adequaat te modelleren. Bent u op zoek naar effectieve manieren om de groeiende klimatologische risico’s in uw verzekeringsportfolio in kaart te brengen? Arcturus biedt op maat gemaakte modellen voor de Nederlandse verzekeringsmarkt, die niet alleen premiestelling mogelijk maken, maar ook inzicht verschaffen in catastroferisico’s.

Bij Arcturus begrijpen we dat actuarieel maatwerk cruciaal is. Daarom hebben we geavanceerde modellen ontwikkeld om overstromings- en hagelrisico’s te kwantificeren. Onze aanpak combineert actuariële technieken voor het beoordelen van meteorologische risico’s met bewezen methoden voor het inschatten van schadekosten. We maken gebruik van uitgebreide meteorologische gegevens, waaronder (extreme) neerslaggegevens van instanties zoals het KNMI, DWD (Duitsland), KMI (België) en het ESSL (EU). Voor overstromingsmodellen zijn ook rivierstanden van groot belang, waarvoor we gebruik maken van data van Rijkswaterstaat en alle Nederlandse Waterschappen.

Door het verbinden van meteorologische- en rivierstandgegevens met historische schadegegevens, kunnen we verzekeraars inzicht bieden in de locaties waar ze mogelijk grotere risico’s lopen en welke gemiddelde schadekosten ze kunnen verwachten voor hun polishouders. Dit biedt niet alleen ondersteuning bij het ontwikkelen van nieuwe producten voor groeiende risico’s, zoals overstromingsschade, maar helpt ook verzekeraars bij het acceptatieproces door verzekerbaarheid te waarborgen.

Bij Arcturus zijn we toegewijd om een duurzame financiële sector te bevorderen. Daarom blijven we onze modellen voortdurend verbeteren, zodat toekomstige klimaatrisico’s nog beter kunnen worden geïntegreerd. We kijken niet alleen naar bestaande kennis, maar anticiperen ook op de nieuwste klimaatscenario’s die bijvoorbeeld het KNMI in oktober 2023 zal publiceren. Door de meest recente kennis op het gebied van klimatologie toe te passen in onze risicomodellering, kunnen verzekeraars aantonen dat ze bijdragen aan de verzekerbaarheid van hun polishouders en daarmee aan de doelstellingen van de Europese Greendeal (EU Taxonomy for Sustainability).

Kies voor Arcturus en versterk uw risicobeheer met innovatieve modellen die zijn gebaseerd op geavanceerde technieken en actuele klimaatgegevens. Neem vandaag nog contact met ons op en maak uw verzekeringsportfolio weerbaar tegen de uitdagingen van een veranderend wereld.

Kies voor Arcturus als uw partner in uw duurzaamheidsontwikkeling. Samen zorgen we ervoor dat u voorbereid bent op de uitdagingen van de toekomst en dat uw verzekeringsbedrijf succesvol blijft in een veranderende wereld. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij u kunnen ondersteunen.

5.  Ontdek de Arcturus Climate Risk Index voor uw beleggingsportefeuille

Als het gaat om het beheren van assets, is het cruciaal om het juiste evenwicht te vinden tussen risico en rendement. Maar wat als het klimaat een nieuwe factor wordt die invloed heeft op de waarde van uw portfolio? Bij Arcturus begrijpen we de toenemende relevantie van klimaatrisico’s, niet alleen voor portfoliomanagement, maar ook voor compliance-doeleinden.

Met behulp van geavanceerde tekstherkenningstechnologie hebben we een innovatieve klimaatindex ontwikkeld. Door internationale mediaberichten over klimaatverandering te analyseren, hebben we de strekking van deze berichten weten te koppelen aan rendementen op verschillende soorten assets. Dit stelt ons in staat om het klimaatrisico te kwantificeren en inzichtelijk te maken hoe de markt dit risico inprijst voor uw assets en portfolio.

Ons onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat zelfs in een stabiele markt, negatieve berichten over klimaatbeleid de rendementen op olie aanzienlijk kunnen beïnvloeden tijdens een bear market. Met de Arcturus Climate Risk Index kunt u deze voorspellende waarde van het sentiment rondom klimaatverandering gebruiken om uw risicomanagementstrategie te versterken.

Daarnaast helpt Arcturus u te voldoen aan de vereisten van Solvency II door een gedegen materialiteitstoets uit te voeren. Onze index biedt inzicht in de impact van klimaatrisico’s op uw bedrijfsvoering, onder verschillende uitstootscenario’s. Dit stelt u in staat om gemakkelijk te rapporteren over uw KRI’s (Key Risk Indicators) en KPI’s (Key Performance Indicators) voor verschillende compliance-doeleinden.

Arcturus biedt u de informatie en tools die u nodig hebt om proactief om te gaan met klimaatrisico’s ten aanzien van uw assetportfolio. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe onze Climate Risk Index uw organisatie kan helpen slagen in een steeds veranderende wereld.