Toezichtkalender DNB voor de verzekeringssector
Door Michiel van Dellen – December 2024
Het nieuwe jaar 2025 starten met een lekker lege agenda? Dat is voor verzekeraars natuurlijk een onvervulbare droom: het ziet al zwart van de reguliere deadlines voor de jaarrekening, compleet met audits en rapportages. De toezichthouders laten ook alvast van zich horen. Naast de reguliere rapportageverplichtingen laat DNB in de Toezichtkalender 2025 alvast weten welke aanvullende onderzoeken op de planning staan. We highlighten hieronder de onderwerpen waar actuarissen hun handen aan nat kunnen maken[1].
Kwaliteit berekening standaardformule
Het overgrote deel van de Nederlandse verzekeraars hanteert de standaardformule voor de berekening van het vereiste kapitaal (SCR) op de Solvency II balans. Doen verzekeraars dat wel helemaal juist? Een relevante vraag natuurlijk. In de praktijk is de accountant hier ook al streng op, deze vraagt specialisten (lees: actuarissen) om te ondersteunen in de audit van de Solvency II balans. Komend jaar gaat DNB een vragenlijst uitzetten bij alle solo verzekeraars, waarna een deep-dive bij een selectie van 4 verzekeraars wordt ingezet.
Bij het invullen van de vragenlijst zult u de actuaris zeker nodig hebben, en de actuariële functiehouder kan worden ingeschakeld voor een review. Het is nog niet bekend hoe DNB de deep-dive zal selecteren, maar openheid lijkt ons een goede starthouding. Wie geselecteerd wordt, kan de toezichthouder gerust informeren over de issues die spelen door de speciale kenmerken van de verzekeringsportefeuilles, die heb je namelijk overal! En ook over de impact van de voorgeschreven catastrofescenario’s op uw herverzekeringscontracten kunt u de toezichthouder niet verrassen, dat speelt ook in de hele markt.
Q2: Vragenlijst / gegevensuitvaag alle solo verzekeraars
Q3: Deep-dive bij 4 verzekeraars.
Kwantitatieve impactanalyse Solvency II herziening
Nu de wijzigigingen van de regelgeving definitief duidelijk zijn, wil DNB dat alle verzekeraars aan het eind van Q1 een kwantitatieve impactanalyse uitvoeren op de cijfers van ultimo 2024. Daar wordt een kwalitatieve vragenlijst aan toegevoegd.
Hoewel deze uitvraag vrijwillig is, raden wij verzekeraars aan om er aan mee te doen. Voor de klanten van Arcturus is het goed om te weten dat de rekentools voor schadeverzekeraars voor de technische voorziening en de SCR tijdig zullen zijn bijgewerkt, zodat met een eenvoudige keuzeparameter de berekening vóór en na de wijzigingen kan worden uitgevoerd. Dat geldt zowel voor de aanpassingen uit het Solvency II Review proces, als voor de aanpassingen van parameters voor overstromings- en hagelrisico.
Q1-Q2: Vrijwillige uitvraag voor alle verzekeraars
Solvency II premievoorziening
Verzekeraars gaan verschillend om met de verwachte toekomstige winsten (EPIFP) in de best estimate voor de premievoorziening. DNB gaat daarom bij een selectie van verzekeraars een thema-onderzoek uitvoeren naar methodiek en onderliggende aannames, en naar vastlegging en onderbouwing. Mogelijk leidt dit tot nadere richtlijnen voor de gehele markt.
Bij schadeverzekeraars met kortlopende contracten is, door de beperkte impact, vaak maar beperkte aandacht voor de inschatting en onderbouwing van de combined ratio op de reeds aangegane contracten. We zijn wel benieuwd hoe deze proportionele aanpak door de keuringen zal komen.
Q1: uitvraag bij selectie van verzekeraars.
Overige sectorbrede uitvragen
Over niet-financiële risico’s staan een aantal uitvragen voor alle verzekeraars op de planning, allemaal startend in Q1. In sommige gevallen kan er daarna nog verdieping volgen.
- De jaarlijkse cijfermatige uitvraag over operationele- en IT-risico’s.
- Aanvullend komt er een vragenlijst over governance, gedrag en cultuur, risicomanagement en beheersmaatregelen.
- De jaarlijkse vragenlijst over Integriteitsrisico’s en de beheersing daarvan.
- Informatiebeveiliging en beheersing van uitbestedingsrelaties.
Q1: meerdere uitvragen voor alle verzekeraars.
Op naar 2025
DNB doet nog véél meer; we pikten hier alleen de onderzoeken voor de gehele sector er uit.
Twee thema’s van 2025 worden bij een selectie van verzekeraars dieper onderzocht: dat zijn evaluaties van het Governance systeem, en DORA en Cybersecurity. En er is nog een lange lijst van overige toezichtsactiviteiten waarvoor selecties van verzekeraars kunnen worden bevraagd.
Zoals al eerder gezegd: Arcturus is positief over de ambitieuze plannen van DNB, die ook in de nieuwe Visie op Toezicht zijn vastgelegd. Het schept een last voor verzekeraars, die de solide gezondheid van de hele sector ten goede komt. Kunt u wel wat support gebruiken met uitvragen of aanwijzingen van DNB? U weet ons te vinden, we staan ook in 2025 voor u klaar!
[1] Voor een volledig overzicht zie: https://www.dnb.nl/nieuws-voor-de-sector/toezicht-2024/toezichtkalender-verzekeraars-gepubliceerd/